ICIT - Inovacioni centar za razvoj i primenu Informacionih Tehnologija
Mašinski fakultet u Nišu
O NAMA VESTI DOGAĐAJI NIBIS KONTAKT MAPA SAJTA  
ICIT NA DLANU
PRIJAVA KORISNIKA
Username
Password
ICIT - Inovacioni Centar za razvoj i primenu Informacionih Tehnologija

 


 
Vođen lisabonskom vizijom informatičkog društva i tekućim trendovima razvoja interdisciplinarnih studija, Mašinski fakultet razmatra primenu ICT tehnologija kao zajedničke komponente svake istraživačke aktivnosti, kako praktične tako i teorijske. Stoga fakultet snažno podržava aktivnosti razvoja nastavnog programa ka uključivanju ICT-a, kao i multidisciplinarne projekte sa ICT-om kao jednim od sastavnih delova, koji dolaze preko specifično istraživačke osnove. Radi razvoja tehnologije i podrške osnovnim istraživanjima, otvoren je zasebni istraživački odsek – Inovativni centar za informacione tehnologije (ICIT).

 

ICIT se fokusira na razvoj okruženja za primenu ICT-a u industriji i podršku SME-a u implementaciji inovativnih rezultata istraživanja. ICIT je sproveo brojne projekte, finansirane od strane Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, kao i bilateralne, za kupce iz industrije.

Inovativni centar za informacione tehnologije je osnovan 2002. godine, uz pomoć Ministarstva za nauku, tehnologiju i razvoj, a na osnovu Zakona o inovacionim centrima. Centar se odlikuje izuzetnim rezultatima na mnogim poljima istraživanja i implementacije ICT-a u saradnji sa globalnom industrijom, vladom i javnim sektorom. ICIT je uspešno razvio više od 100 lokalnih i međunarodnih projekata u prethodnim godinama, prvenstveno iz oblasti ICT obrazovanja, inovativnih istraživanja i razvoja i izgradnje kapaciteta. Osim istraživača s punim radnim vremenom, u ICIT-ovom razvojnom centru radi i više spoljnih saradnika. S obzirom da se nalazi na izvoru tehničkog znanja i prakse, učinak ICIT-a je fokusiran na pružanje R&D izvrsnosti svojim kupcima i partnerima. Posvećen i motivisan tim visoko obrazovanih i obučenih istraživača, koji vode koordinisanu mrežu lokalnih dobavljača, sposoban je da pruži najviči nivo usluga i kvaliteta prozvoda. Raspon sposobnosti i iskustva ICIT-ovog osoblja se uspešno primenjuje u praksi već više od 10 godina, naročito u sledećim oblastima:

  • Organizacija i implementacija obuke, međunarodnih radionica i seminara;

  • Razvoj e-bankarstva, e-uprave i aplikacija za upravljanje sadržajem, bibliotekarski informacioni sistemi i e-obuke za brojne lokalne i evropske kompanije;

  • Konsalting za poslovni razvoj i e-biznis procese i primenu različitih alata, međunarodna kooperacija i uključivanje ICT poduhvata u Srbiji;

  • Projektovanje i primena prilagodljivih PLM, CAD/CAM rešenja i pružanje visokokvalitetnih usluga za međunarodne proizvodne kompanije;

  • Višegodišnja obuka u ICT – baza podataka, e-biznis i kursevi Java programiranja za različite ciljne grupe;

 

ICIT posluje u skoro izgrađenom, modernom istraživačkom centru sa 58 radnih mesta na više od 1000 kvadratnih metara radnog prostora, sa najsavremenijom, snažnom i pouzdanom komunikacijskom i energetskom infrastrukturom, konferencijskim salama, salama za prezentacije i prostorijama za odmor.

Svako radno mesto je ergonomski projektovano i opremljeno najnovijim kompjuterima (u proseku Pentium IV, 2.6 GHz, 1 GB RAM), i validnom licencom za Microsoft Office paket, projektantski, razvojni i proizvodni softver. Sva radna mesta imaju već instalirane komunikacione alate i softver i sposobna su da podrže saradnju korišćenjem IP telefonije, video konferenciranja i sve druge metode sinhrone i asinhrone komunikacije. Uz 1 GB internet protoka (magistrala optičkih vlakana), dostupnoj lokalnoj mreži, ICIT-ovo radno okruženje je sposobno za najviše nivoe odgovora i brze povratne informacije u aktivnostima ostvarenim kroz saradnju timova.

ICIT Newsletter
Unesite svoju email adresu i kliknite na GO, ukoliko želite da se pretplatite na obaveštenja i najave iz ICIT-a
VESTI IZ ICIT-a
22.5.2008. BIS (Bibliotečki Informacioni Sistemi) 2008
Na Mašinskom fakultetu u Nišu, 5. i 6. juna 2008. godine, biće održan Seminar "Bibliotečki Informacioni Sistemi"
8.7.2005. UNIFOR i ICIT potpisali partnerski ugovor
Potpisan ugovor o dugoročnoj poslovno tehničkoj saradnji sa UNIFOR-om
28.5.2005. 3. runda AQUIT kurseva
Uskoro počinje treća runda AQUIT kurseva u Nišu
3.12.2004. NIBIS nominovan za DISKOBOLOS
Jedinstveni informatički savez Srbije i Crne Gore (JISA) objavio je spisak kandidata za dodelu nagrade Diskobolos za vrhunska informatička ostvarenja u našoj zemlji.
READ MORE >>